Фланері О’Коннор

Фланері О’Коннор з Робі Макколі та Артуром Кестлером в Колоніях Амани, 9 жовтня 1947-го року
Фланері О’Коннор з Робі Макколі та Артуром Кестлером в Колоніях Амани, 9 жовтня 1947-го року (автор: Cmacauley at English Wikipedia, ліцензія вільної документації GNU)

Фланері О’Коннор — американська письменниця та есеїстка, значущий голос американської літератури, народилася 25 березня 1925-го року в місті Савані штату Джорджія. Вона була єдиною дитиною в родині ірландських емігрантів, її батько помер від вівчака, коли їй було 16 років. У дорослому віці О’Коннор згадувала себе в дитинстві, як «клишоноге дитя з двома підборіддями й «відвали-бо-покусаю» комплексом».

За час навчання у коледжі, О’Коннор створила чимало коміксів для студентської газети. Багато критиків вважають, що саме завдяки оригінальності цих робіт пізніше сформувався її унікальний літературний стиль. О’Коннор була побожною людиною, тому питання моралі й релігії проходить наскрізною ниткою через всі її твори. Як і творчість Вільяма Фолкнера, роботи О’Коннор належать до літературного напрямку «південної готики». У них часто зображаються гротескні образи, які опиняються в жорстоких нелюдських обставинах. Американські читачі високо оцінили посмертно видане повне зібрання оповідань О’Коннор («Complete Stories»), яке 1972-го року отримало найвищу нагороду Національного конкурсу художньої літератури США.

О’Коннор працювала за дуже обмежених запасів енергії та життєвого часу. Хвора, як і батько, на спадковий вовчак, вона знала, що житиме недовго. Письменниця використовувала для творчості години, коли почувалася найкраще. Решту частину дня вона присвячувала іншим улюбленим заняттям й рано лягала спати, щоби відновити сили. Такий триб життя дозволив О’Коннор прожити й плідно творити цілих дванадцять років, замість відведених їй після діагностування чотирьох.

Докладніше про те, як проходив день О’Коннор і скліьки часу вона приділяла письменництву — у книзі «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.