Філіп Рот

Філіп Рот
Філіп Рот, 1973 (автор: Nancy Crampton)

19 березня 1933-го року народився Філіп Рот (повне ім’я: Філіп Мілтон Рот) — американський письменник, лауреат багатьох літературних премій, зокрема й Пулітцерівської премії 1997-го року за роман «Американська пастораль» (виданий українською 2018-го року в перекладі Анатолія Сагана).

Рот виріс у родині єврейських іммігрантів другого покоління, батьки яких приїхали з України. Його корені за батьковою лінією ведуть до селища Козлів, що на Тернопільщині, а за материнською — на Київщину. Рот навчався в місцевій єврейській школі Ньюарку, мав непогане почуття гумору й часто виступав із комедійними номерами в шкільних виставах. Пізніше він згадав свою школу й оточення тих часів у романі «Скарга Портного» — четвертому та найбільш контроверсійному творі, який приніс Роту загальне визнання. Роман складається з інтимних зізнань-монологів єврейського парубка до свого психоаналітика, викладених у «соромітних подробицях брутально лайливою мовою». Багато колишніх однокласників та тодішніх знайомих Рота впізнавали себе на сторінках цього роману — хтось з обуренням, а хтось, пізніше (з ростом популярності автора) — із втіхою.

Щодо письменницького ремесла Рот був радше песимістом, характеризуючи свою роботу, як «суцільне жахіття». Він вважав, що тільки посидючість може врятувати письменника в цій «неймовірно бідній на події справі». Рот був двічі одружений, і після другого розлучення побачив у самотньому житті одну беззаперечну перевагу. Без відчуття провини, що «комусь буде самотньо та нудно», він міг сідати за стіл у будь-який час. Навіть вночі, якщо прокинеться з новою думкою, або рано вранці, коли не може заснути, бо вже кортить писати — йому ніщо та ніхто не ставав на заваді. Він порівнював себе з лікарем на чергуванні, «який виїжджає на екстрені виклики, так само я виходжу на свій власний виклик».

Читайте про подробиці творчого життя Філіпа Рота в збірці «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.