Гертруда Стайн

Гертруда Стайн
Ілюстрація В. О. Нестеренка.

Гертруда Стайн залишила свій слід у модерністській літературі насамперед як організатор своєрідного «літературного гуртка» для молодих англомовних письменників. Їй належить авторство вислову «втрачене покоління», підхопленого Гемінґвеєм у якості епіграфа до роману «І сонце сходить». Стайн захоплювалася мистецтвом, колекціонувала художні твори, була в товариських стосунках із багатьма митцями тих часів — Пікассо, Матіссом, Гемінґвеєм, Фіцджеральдом та іншими. Вона була студенткою психолога Вільяма Джеймса. Під його керівництвом, разом з іншими студентами, Стайн експериментувала з «моторним автоматизмом» — психологічним феноменом, який виникає за одночасного виконання двох завдань розумової діяльності — писання та мовлення. Результатом таких експериментів стали зразки «потоку свідомості» та філософський напрямок, який часто приписували Джеймсу, а стиль написання — представникам модернізму в літературі — Вірджінії Вульф та Джеймсу Джойсу. Хоча пізніше Стайн писала, що «письменство є надто складною діяльністю, щоби робити це бездумно».

Народившись 3 лютого 1874 року в Америці в заможній єврейській родині, Стайн провела дитинство у Європі, виросла в Каліфорнії, а більшість життя прожила у Франції. Вона переїхала до Парижу в 1903 році де врешті й залишилася, зрідка виїжджаючи до Іспанії та Англії.

У 1907 році Стайн познайомилася з американкою єврейського походження Еліс Токлас, яка стала її найближчою подругою, та з якою прожила до кінця свого життя. На початку Другої Світової обидві подруги втекли з окупованого Парижу та оселилися в сільській місцевості на сході Франції. Там Токлас перебрала на себе всі домашні турботи, «довівши керування практичними дрібницями життя Стайн майже до абсурду» (з книги Дженет Малкольм «Два життя — Гертруда та Еліс»). У Стайн були певні письменницькі звички, пов’язані з коровами. На щастя, у цій місцині їх водилося багато, тому в письменниці не бракувало натхнення, а в її подруги — не бракувало сміливості, щоби пригнати потрібну корову в поле зору Стайн.

Український читач може ознайомитися з творчістю Гертруди Стайн, прочитавши її твір «Автобіографія Еліс Б. Токлас» в перекладі Наталії Семенів, а також дізнатися про подробиці творчого розкладу письменниці з біографічної збірки «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.