Джойс Керол Оутс

Джойс Керол Оутс
Джойс Керол Оутс на Техаському книжковому фестивалі, 2014 рік (автор: Larry D. Moore, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons.)

Вона була дев’ятирічною дівчинкою, коли бабуся Бланш подарувала їй книжку Льюіса Керролла «Аліса в країні чудес», а згодом — «Алісу в Задзеркаллі». Саме їх, вже дорослою, вона назве першими важливими книжками свого життя, з них почалася її любов до літератури.

На фермі, де жили батьки, мала купу обов’язків, наглядала за молодшим братом, допомагала мамі, а у вільні хвилини просто поглинала книги. Ще школяркою почала писати, і страшенно зраділа друкарській машинці, подарованій батьками, які гаряче підтримували її захоплення, а згодом — і вибір кар’єри.

Якщо й існує рейтинг американських авторів-претендентів на звання майстра оповіді, вона точно займає перші сходинки. ЇЇ ім’я стало синонімом плідності у літературі — 149 книг, і рахунок іще не завершено. А різноманіття літературних жанрів приголомшує: романтика і жахи, детективи і міфічна алегорія, історичні біографії і фантастика. Важко уявити іншого автора, якому б вдавалася така багатогранність. Може тому вона й придумує Розанд Сміт і Лорен Келлі — псевдоніми, під якими виходять п’єси, нариси, поезія та літературознавчі дослідження .

«Я вірю в особливість долі, у людей, які створені один для одного і мають лише віднайтись», — скаже вона в інтерв’ю Guardian. І проілюструє розповідь щасливою зустріччю з Реймоном Смітом, у шлюбі з яким прожила 47 років. Коли він помер, не могла нічого писати, доки не розповіла про своє горе у мемуарах «Історія вдови». «Важко створювати персонажів і сюжети, коли значимість реального життя переважає», — поділиться вона потім, і повернеться до романів та оповідань.

Серед проблем, які висвітлює у творах — бідність, сексуальне насильство, класові суперечності, жадоба влади, питання жіночої самоідентичності. На закид про насильство і жорстокість, що постійно актуалізуються в романах і оповіданнях, вона публікує есе, в якому пояснює причини висвітлення жорстокості: «Тому, що це гірко, тому що болить душа». А згодом пише однойменний роман — Because It Is Bitter, and Because It Is My Heart (1990), в якому розкриває теми расових протиріч.

Попри вражаюче яскраве зображення насильства та зла в сучасному суспільстві, майстерно і так реалістично виписані картини жахів і катастроф, вона цінує хвилини тиші і спокою. Так, на запитання письменниці Емі М. Хоумс: «Який день Ви вважаєте хорошим?», вона відповість: «Гарний день — спокійний. Коли я можу більшу частину часу дивитися у вікно на свій сад, милуватися рожевими та білими флоксами і впорядкувати думки».

Видатна американська письменниця Джойс Керол Оутс народилася в Локпорті, Нью-Йорк, 16 червня1938 року. Вона вчилася в університеті Сіракуз (штат Нью-Йорк). Здобувши ступінь магістра англійської мови в університеті Вісконсина, Оутс працювала у канадському університеті Віндзора, а потім — з 1978 року, у Принстонському університеті (Нью-Джерсі), де й досі навчає студентів мистецтва короткої розповіді.

Її літературна спадщина складається з сотень книг, статей, п’єс і поезій. Творчість відзначена багатьма нагородами: Національною книжковою премією США за роман «Їхні життя», Національною гуманітарною медаллю США, Всесвітньою премією фентезі за найкращий твір короткої форми. Серед останніх — премія «Найкраща темна фантастика та жах 2020 року» — за твір «Дитина, що вижила» і премія 2020 року Cino Del Duca — як визнання автора, праця якого в науковій чи літературній формі є проявом сучасного гуманізму.

Коли у тому ж інтерв’ю Guardian запитали, чи існує книга, яку б вона хотіла написати, Оутс відповіла: «Список величезний. Але ніхто не може написати «Улісс», «Злочин та покарання», «Мобі-Дік» і будь що інше, крім їхніх авторів».

Оутс захоплюється бігом, говорить: «Письменник-бігун проноситься просторами і містами своїх творів, як привид в реальному оточенні». В цей час вона зазвичай подумки відшліфовує ідеї майбутніх творів. Про цю та інші звички письменниці читайте у збірці «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.