Джордж Орвелл

Джордж Орвелл
Джордж Орвелл, 1993-й рік.

1946 року український філолог Ігор Шевченко після прочитання роману «Колгосп Тварин» написав листа його автору з проханням надати дозвіл на український переклад: «Ваша книга настільки мене зачепила, що я переказав її вголос нашим біженцям у таборі. Їм дуже сподобалося. Ми хочемо перекласти та розповсюдити цей твір серед людей».

Одного дня 1947 року в окупаційній зоні на заході Німеччини американська військова поліція зупинила дивний вантаж: тисяча щойно надрукованих примірників книги незрозумілою американцям мовою. Поліціянтам пояснювали, що книжки прямують до таборів переміщених осіб (на той час у них налічувалося майже 120 тисяч українських біженців). Однак американці перенаправили літературу представникам радянських репатріаційних комісій. Ті не довго думаючи зарахували книгу до пропаганди та конфіскували весь вантаж. На щастя, це був лише додатковий наклад, й основну частину — дві тисячі примірників, надрукованих у видавництві «Прометей» у Німеччині — вдалося розповсюдити.

Колгосп ТваринЦе був перший переклад іноземною мовою (виконаний Іваном Чернятинським) нового твору британського письменника Джорджа Орвелла «Колгосп Тварин» — казки-повісті, яка згодом принесла йому світове визнання. Орвеллу було приємно довідатися про нових шанувальників його творчості, і він схвалив переклад, відмовившись водночас від авторського гонорару. До українського видання письменник також особисто написав передмову (це єдиний переклад книги з унікальною авторською передмовою):

Я отримав прохання написати передмову для перекладу «Animal Farm» українською мовою. Я добре свідомий того, що пишу для читачів, про яких нічого не знаю, та й вони, мабуть, ніколи не мали нагоди довідатись про мене. Від мене, мабуть, чекають, щоб я розповів у цій передмові, як появився мій «Колгосп Тварин». Перед цим мені доведеться сказати дещо про себе та про події, що крізь них я дійшов до моїх політичних поглядів.

 

Вцілілі примірники ще довго передавалися з рук у руки в радянській окупаційній зоні, а також дісталися й України, незважаючи на смертельну небезпеку репресій сталінського режиму. Видання 1947 року й понині вважається знаковою демонстрацією потужності орвеловського слова, яке послужило промінням надії для репресованих українців.

Колгосп Тварин - від видавництва25 червня 2022 року виповнюється 119 років з дня народження Джорджа Орвелла (справжнє ім’я — Ерік Артур Блер) — англійського новеліста, есеїста, журналіста та критика. Його роботи, найяскравішими з яких є повість «Колгосп тварин» (1945) і роман «Тисяча дев’ятсот вісімдесят четвертий» (1949), насичені темами соціальної несправедливості та заперечення тоталітаризму. Багато висловів Орвелла стали неологізмами: Великий Брат, поліція думок, новомова, дводумство, проли, думкозлочин та ін.

Колгосп Тварин - від видавництваУ книзі «Щоденні ритуали: так працюють митці» український читач матиме змогу познайомитися з Орвеллом, коли той тільки починав письменницьку кар’єру, і дізнатися, як йому вдавалося викручуватися з типової для молодого письменника життєвої скрути і браку часу.

Колгосп Тварин - передмова Орвелла

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.