Вільям Джеймс

Вільям Джеймс
Вільям Джеймс на спіритичному сеансі (дата невідома, але до 1910 року)

11 січня 1842 року, народився Вільям Джеймс – психолог та філософ, якого ще часто називають «батьком американської психології». Засновник прагматизму, як філософського напрямку, а також функціоналізму в психології, Джеймс першим запровадив освітній курс з психології у США. Він також є братом відомого письменника Генрі Джеймса.

За освітою лікар, Джеймс однак ніколи не мав власної лікарської практики. Страждаючи в молодості від низки фізичних захворювань та тривалої неврастенії, яка супроводжувалася депресією та думками про самогубство, Джеймс перебував у довгому пошуку зцілення від «душевної недуги», як він сам називав свій стан. Тому з часом коло його інтересів змістилося від медицини до філософії та психології. Як згадував сам психолог: «Спочатку я вивчав медицину, а філософією та психологією зацікавився швидше з відчаю. Мене ніхто ніколи не вчив філософії, і я вперше почув філософську лекцію лише тоді, коли сам її давав.»

У своїх щоденниках Джеймс зазначав важливість плекання звичок, які дозволятимуть людині «наблизитися до насправді цікавих сфер діяльності». Він вважав, що чим більше дрібниць повсякденного життя людина зможе перекласти на «автоматизм» звичок, тим більше вивільниться розумової енергії для роботи, на яку мозок дійсно заслуговує. Джеймс був переконаний, що лише через самодисципліну людина зможе підкорити свою нестійку нервову систему та перетворити її з ворога на спільника.

Але чи дотримувався сам філософ власних переконань, чи був він дійсно дисциплінованим, та чи дотримувався сталого розкладу – дізнайтеся з біографічного оповідання про триб життя Вільяма Джеймса в українському перекладі збірки «Щоденні ритуали: так працюють митці» про щоденні звички творчих людей.

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.