Айзек Азімов

Айзек Азімов
Айзек Азімов (автор світлини: Phillip Leonian, New York World-Telegram & Sun)

2 січня 1920 року, народився Айзек Азімов – один із найвідоміших майстрів наукової фантастики.

Батько Азімова володів низкою цукерень, в яких крім солодощів продавалися також газети й журнали. З малого віку Азімов працював у батькових крамницях, у п’ятирічному віці навчився читати та у дев’ять років захопився фантастикою, маючи доступ до pulp-журналів, які продавалися у батька. Батько забороняв читати журнали з науковою фантастикою, вважаючи їх непотребом, однак Айзек переконав батька тим, що в їхній назві було слово «науковий», тому вони несли в собі освітній аспект.

Азімов почав писати в одинадцятирічному віці. У вісімнадцять років приєднався до клубу любителів фантастики, серед яких знайшов багато однодумців. Багато з них, як і сам Азімов, стали пізніше письменниками або редакторами. За свою творчу кар’єру Азімов написав і відредагував понад 500-ти книжок. Ще за життя, поряд із Робертом Гайнлайном та Артуром Кларком, він був визнаний одним із стовпів фантастичного жанру. Найвідомішими є його книги про роботів, у тому числі «Я, робот» (1950), детективна серія «Сталеві печери» (1954), «Оголене сонце» (1957), «Роботи світанку» (1983), «Роботи та Імперія» (1985), а також «Трилогія про Фундацію».

За словами самого Азімова, своїм успіхом він завдячує довгим годинам праці в батьківських крамницях. Для нього робота зранку до ночі не була тортурами, а навпаки – радістю, яка залишилася з ним на все життя та перетворилася на звичку.

Більше про Айзека Азімова та його творчі звички – в українському перекладі збірки біографічних оповідань «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.