Агата Крісті

Сьогодні виповнюється 132 роки з дня народження Агати Крісті — однієї з найвідоміших майстринь детективного жанру, творчині класичних персонажів детективної літератури — Еркюля Пуаро та міс Марпл. За кількістю перекладів і накладом її книги поступаються лише Біблії та творам Вільяма Шекспіра.

Дама Агата Мері Кларисса Крісті, леді Малловен, уроджена Міллер, публікувалася під власним ім’ям і під псевдонімом Мері Вестмакотт. 1920-го року вийшов перший роман Крісті — «Загадкова пригода в Стайлзі», за який письменниця-початківець отримала гонорар у 25 фунтів стерлінгів.

Агата Крісті, 1925 (за рік до зникнення)
Агата Крісті, 1925 (за рік до зникнення)

1926-го року померла мама Агати, а наприкінці того ж року її чоловік зізнався в невірності й попросив розлучення. Після сварки з чоловіком вона пішла з дому і упродовж одинадцяти днів про її місцеперебування нічого не було відомо. Зникнення письменниці, яка вже мала своїх шанувальників, спричинило чималий суспільний резонанс. Дехто припускав, що вона це задумала навмисне, аби помститися чоловікові, якого поліція неминуче запідозрила б у вбивстві. Спочатку знайшли її автомобіль, де на сидінні лежала її шубка, а за декілька днів розшукали й саму Крісті. Виявилося, що вона зареєструвалася в невеличкому спа-готелі під прізвищем чоловікової коханки і проводила час за грою на фортепіано, спа-процедурами та відвідуванням бібліотеки. Пізніше британський психолог Ендрю Норман, проаналізувавши її поведінку, дійшов до висновку, що в тої стався тяжкий психічний розлад. У романі «Незавершений портрет» під псевдонімом Мері Вестмакотт, Крісті описує події, схожі на її власне зникнення.

Пізніше Крісті одружилася з археологом Максом Маллоуеном, з яким вона прожила решту свого життя. Про свій шлюб із чоловіком, який був на 15 років молодшим, вона говорила так: «Для археолога жінка мусить бути якомога старшою, адже тоді її цінність набагато зростає». Подружжя проводило разом по кілька місяців на рік в експедиціях на Близькому Сході. Цей період свого життя жінка відобразила в автобіографічному романі «Розкажи, як ти живеш».

Як не дивно, Крісті не вважала себе правдивою письменницею навіть після того, як видала десять книжок. Під час заповнення якогось бланку у графі «Професія» вона завжди писала «заміжня жінка». Також у своїй автобіографії письменниця стверджувала, що ніколи не мала власної кімнати, де б могла усамітнитися для творчості. Вона не переймалася творчим комфортом: «Все, що мені було потрібно, — це стійкий стіл та друкарська машинка». Її автобіографія закінчується словами: «Спасибі тобі, Господи, за моє хороше життя й за всю ту любов, яка була мені дарована».

Дізнайтеся більше про творчі звички видатних людей із книги «Щодення ритуали: так працюють митці», яку можна замовити в друкованому або електронному форматах.

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.