Франсін Проуз

Франсін Проуз
Франсін Проуз на Бруклінському книжковому фестивалі, 2012 (автор: editrrix, Creative Commons)

1 квітня 1947 року народилася Франсін Проуз — американська письменниця журналіст та критик, якій, здається, самою долею судилося пов’язати своє життя із писемною творчістю (з англійської прізвище авторки (Prose) перекладається як «проза»).

У її літературному доробку понад двадцять художніх книг, включно з такими романами, як: бестселер The New York Times «Lovers at the Chameleon Club, Paris 1932»; «Людина, яка змінилася», за який вона виграла Dayton Literary Peace Prize; «Блакитний ангел», який став фіналістом National Book Award, та ін.

Серед її робіт у жанрі нон-фікшину найпопулярнішими є «Анна Франк: Книга. Життя. Друге життя» («Anne Frank: The Book, The Life, The Afterlife») та «Читати як письменник», яка також стала бестселером за версією The New York Times. В обох працях Франсін розбирає техніки та прийоми, які використовували автори під час написання своїх творів: у першій вона намагається зрозуміти феномен популярності «Щоденника Анни Франк» та показує читачу, що це не просто листи юної дівчинки до своєї подруги під час Другої світової війни, а продуманий витвір мистецтва талановитої письменниці; у другій — розглядає інструменти та хитрощі, до яких вдаються майстри слова; підзаголовок до цієї книги: «Посібник для людей, які люблять книги, та для тих, хто хоче їх писати».

Щиро захоплюючись технікою та процесом написання творів, Проуз не лише ретельно аналізує прочитане й описує свої улюблені твори в книгах та рецензіях, але і вчить цього своїх студентів у «Bard College», що в штаті Нью Йорк, де працює запрошеним професором літератури.

Також два роки поспіль (2007–2009) вона була президентом громадської організації «PEN America», яка працює над захистом вільного самовираження та інших прав людини в США та у всьому світі, використовуючи силу літератури. Крім того, Проуз є редактором «Harper’s» — журналу про літературу, політику, культуру, фінанси та мистецтво.
Дивлячись на досягнення Франсін, виникає питання, як вона це все встигає і ще й знаходить час для написання власних творів. Ось її відповідь: «Я пишу, щойно видається нагода — впродовж кількох днів, протягом тижня або місяця, якщо знаходжу час. Я втікаю за місто та працюю за від’єднаним від інтернету комп’ютером,… Якщо робота йде добре, я працюю цілий день, а якщо ж ні — довго порпаюсь у садку або біля холодильника.»

Проуз вірить: «якщо ми хочемо писати, то є сенс читати — і читати як письменник. Якби ми хотіли вирощувати троянди, ми хотіли б відвідати трояндові сади і спробувати побачити їх очима садівника.» Тому, якщо ви хочете стати митцем або просто цікавитеся процесом створення неймовірних речей, читайте збірку «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.