Джеймс Томас Фаррелл

Джеймс Томас Фаррелл - американський новеліст, автор оповідань та поет
Ілюстрація з книги «Щоденні ритуали: так працюють митці»

Джеймс Томас Фаррелл народився 27 лютого 1904-го року в Чикаго в багатодітній родині ірландського походження. Фаррелл почав писати на початку 1920-х, а перший його роман вийшов 1932-го року. Цей твір пізніше став першою частиною трилогії «Стадс Лоніген», яка посіла 29 місце в сотні найкращих англомовних творів XX століття за версією видавництва «Modern Library».

«Стадс Лоніген» є найвідомішою та найвизначнішою роботою Фаррелла. Для створення портрету головного героя письменник використав особистий досвід життя в південній частині Чикаго, де жили ірландські емігранти. Фаррелл описує пригоди чиказького підлітка, який під впливом обставин із добросердечної дитини перетворюється на виснаженого та озлобленого алкоголіка й опускається на дно суспільства. Трилогія «Стадс Лоніген» вважається шедевром американського реалізму і справила сильне враження на сучасників Фаррелла, зокрема — на Курта Воннегута молодшого, який написав: «Робота Джима відіграла велику роль у моєму житті. Мені було шістнадцять чи сімнадцять, коли до мене потрапили книги «Стадс Лоніген». Це було найсильніше, що я коли-небудь до цього читав.”

Фаррелл зазвичай писав ночами, подекуди — цілодобово, що не дуже добре позначалося на якості його життя. За розповідями друзів, в 1950-ті роки Фаррелл мав звичку під ранок прогулюватись вуличками свого району, коли остаточно втомлювався від нічної роботи. Інколи він стукав у вікно сусідці з першого поверху, щоби побалакати.Згодом він промовляв: «Мені треба йти. У мене там нагорі жінка, яка потребує уваги». Зазвичай, він мав на увазі останній роман, над яким працював у цей час.

Врешті письменнику пощастило зустріти жінку, яка оточила його турботою й не дала остаточно збожеволіти за роботою. Клео Патуріс, яка обіймала посаду журнального редактора і згодом стала партнеркою Фаррелла, розповідала, що йому «потрібен був хтось, хто б говорив — «зараз час поснідати», «а тепер час обідати».» Як саме це відбувалося — читайте в розповідях про звички та буденне життя письменників «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.