Патриція Гайсміт

Патриція Гайсміт - американська письменниця, яка прославилася психологічними детективами з нальотом нуару
Малюнок В. О. Нестеренка.

Патриція Гайсміт, авторка «Талановитого містера Ріплі» народилася 19 січня 1921 року. Вона прославилася психологічними детективами з нальотом нуару, в тому числі й серією книг про Тома Ріплі – психологічно неврівноваженого злочинця, шахрая та вбивцю. Також під псевдонімом Клер Морган у 1952 році вийшов її перший лесбійський роман із хеппі-ендом «Ціна солі» (“The Price of Salt”). 38 років потому твір був перевиданий під справжнім ім’ям авторки та екранізований у 2015 році під назвою «Керол» (“Carol”).

Творчу кар’єру Гайсміт почала з написання текстів для коміксів. Її письменницьке реноме зросло після екранізації Альфредом Хічкоком першого роману «Незнайомці у потягу» у 1951 році. Загалом за творами Найсміт, до яких входили 22 романи та численні оповідання, було знято понад десять фільмів.

В Гайсміт було непросте дитинство та юність, які безумовно вплинули на ї подальше життя та творчість. Її батьки розлучилися за 10 днів до її народження. В юні роки вона мала напружені стосунки з матір’ю та вітчимом, вона відчувала себе покинутою та самотньою. За словами письменниці, її мати хотіла перервати вагітність за допомогою скипидару. Гайсміт набула слави відлюдькуватої письменниці, яка не любила людей та надавала перевагу товариству тварин – її улюбленцями були коти та равлики. Видавець письменниці так озвався про неї після її смерті:

«Вона була недобра, безсердечна, черства та неприємна. Я ніколи не міг збагнути, як людина може бути такою невблаганно огидною. Але її книжки… Геній!»

Чи було для Гайсміт письменництво задоволенням чи потребою, яким саме чином вона налаштовувалася на роботу, які звички належали до її творчого процесу, та скільки годин вона присвячувала творчості – про це йдеться в збірці оповідань про творчі звички геніальних людей «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.