Тоні Моррісон

Тоні Моррісон
Тоні Моріссон виголошує промову на святкуванні 50 років із часу виходу роману «І прийшло знищення» англомовного нігерійського письменника Чинуа Ачебе, 26 лютого 2008 року.

18 лютого 1931 року народилася Тоні Моріссон – американська письменниця, лауреатка Нобелівської премії 1993-го року та лауреатка Пулітцерівської премії з художньої літератури 1988-го року.

Наприкінці 60-х років минулого століття вона стала першою темношкірою жінкою-редактором у відділі художньої літератури видавництва Random House в Нью-Йорку. Завдяки цій ролі їй вдалося винести в маси та популяризувати афроамериканську літературу, підтримуючи перспективних темношкірих авторів. Зокрема, Моріссон допомогла видатися Анджелі Девіс, сприяла виходу автобіографії славетного боксера-чемпіона Мухаммеда Алі. Моріссон також видала та популяризувала твори маловідомого поета та письменника Генрі Думаса, застреленого поліцейським у нью-йоркському метро 1968-го року.

Тоні Моріссон почала писати власні твори, відвідуючи університетський гурток поетів та письменників. Одного разу вона прийшла на гурток з оповіданням про темношкіру дівчинку з блакитними очима, яке пізніше стало основою її першого роману «Найблакитніше око». Вона писала його, прокидаючись щодня о 4-й ранку, бо тоді вже була розлучена, одна виховувала 2-х синів, а вдень мусила працювати у видавництві та викладати на літературних курсах. Роман вийшов, коли авторці було 39 років.

Серед найвідоміших її творів, знайомих українському читачеві, можна назвати романи «Пісня Соломона» (в перекладі Олега Короля) та «Кохана» (в перекладі Світлани Орлової). За останнім 1998-го року було знято одноіменний фільм. Не зважаючи на провал у прокаті, екранізація була високо оцінена критиками, і також отримала премію «Оскар» за найкращий дизайн костюмів.

Через брак часу та велику кількість справ, письменниця працювала уривками, віднаходячи можливість писати лише в передранкові години, увечері або на вихідних. За її власними спогадами, вона ніколи не дозволяла собі гаяти час, та завжди знала, про що буде писати, коли сідала за стіл. Якими саме були складники її творчих обрядів, та де народжувалися ідеї для творів — читайте в українському перекладі книги американського автора Мейсона Каррі «Daily Rituals: How Artists Work».

Тоні Моріссон пішла з життя 5 серпня 2019 року.

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.