Карсон МакКалерс

Карсон МакКалерс - американська письменниця, сценарист, есеїст та поет
Ілюстрація з книги «Щоденні ритуали: так працюють митці»

Коли Карсон МакКалерс виповнилося 15 років, батько купив для неї друкарку, щоби підтримати її захоплення письменницькою творчістю. У 17 вона залишає рідний дім та вирушає на пароплаві до Нью-Йорку, щоби навчатися на фортепіано в Джульярдській музичній школі. Після того, як одного разу вона втратила в метро всі гроші, які планувала витратити на навчання, дівчина починає підробляти на життя офіціанткою та вигулюванням чужих собак. Пише вона вночі.

Захворівши на ревматичну лихоманку, вона повертається додому в рідний Колубмус, щоби відновити сили, і вирішує назавжди відмовитися від музичної кар’єри, віддавши перевагу письменству. Перше її оповідання «Вундеркінд» — автобіографічна історія про беззахисність та страхи обдарованого підлітка — вийшло у журналі «Story», коли їй виповнилося 19 років (пізніше воно також увійшло до збірки оповідань «Балада сумної кав’ярні»).

У 20 років дівчина одружується з відставним солдатом Рівзі МакКалерсі, який також марив письменницькою кар’єрою. Молоде подружжя уклало між собою пакт, згідно з яким протягом року один може займатися творчістю, поки інший заробляє на життя, а через рік вони міняються ролями. МакКалерс починає писати першою, а чоловік знаходить добре оплачувану роботу в місті Шарлотт у Північній Кароліні, де вони й оселилися. За рік МакКалерс знаходить видавця для свого першого роману «Серце — самотній мисливець», тому Рівзові довелося відкласти власні творчі амбіції на пізніше, а згодом і зовсім від них відмовитися.

У 1941-му вони розлучаються, але за чотири роки одружуються знову. Через три роки після другого одруження, перебуваючи в депресії, МакКалерс робить спробу самогубства. П’ять років потому Рівз спробував переконати дружину разом вкоротити собі віку, але вона втекла від нього. Сам він помер у номері паризького готелю від передозування снодійним. Пережитий досвід та непрості подружні стосунки відображено в написаній 1957-го року драматичній п’єсі МакКалерс «Квадратний корінь із прекрасного».

Історія про творчі звички письменниці із книги «Щоденні ритуали: так працюють митці» перенесе читача в ті щасливі часи, коли в обох усе тільки починалося — Рівз працював, а Карсон писала щодня… 19 лютого 2022 року виповнюється 105 років з дня народження Карсон МакКалерс.

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.