Чарльз Дарвін

Чарльз Дарвін - англійський науковець та дослідник, автор загальновідомої теорії еволюції
Ілюстрація з книги «Щоденні ритуали: так працюють митці»

Цей вчений роками вів подвійну гру, перед тим, як врешті винести на світ свою революційну теорію. Він знав, що вікторіанське суспільство назве її нахабною та його самого затаврує, як єретика. Тому він не хотів передчасно ризикувати репутацією, а натомість невтомно працював, зміцнюючи своє реноме в наукових колах — писав наукові монографії, книги, проводив досліди, багато подорожував. 1853-го року за свій внесок у розвиток природознавства він отримує Королівську медаль від Лондонського наукового товариства. Коли він вирішив врешті посвятити кількох людей у свою таємну ідею, це виглядало, за його словами, як «зізнання у вбивстві».

12 лютого 1809 року — день народження знаменитого англійського науковця та дослідника Чарльза Дарвіна.

Науковець жив в епоху бурхливого розвитку природознавства, коли в науці здійснювалися важливі відкриття. Відсутність профільної освіти (навчався на медичному та богословському факультетах) не завадила йому захоплюватися природничими науками, займатися колекціонуванням і брати участь у дослідницьких експедиціях. Він ретельно занотовував усе побачене та намагався дати всьому раціональне пояснення.

Дарвіну належить низка цікавих палеонтологічних знахідок, здобутих під час п’ятирічної навколосвітньої подорожі. Ця подорож стала великою подією в його житті, під час якої він назбирав величезну кількість цінного наукового матеріалу. Цей досвід та здобуті знання відіграли ключову роль у формуванні принципів теорії еволюції, які згодом були викладені в книзі «Походження видів через природний добір». Теорія Дарвіна таки спричинила запеклі суперечки та несприйняття в науковому товаристві, проте згодом ці твердження були визнані як серед науковців, так і суспільством загалом.

1842-го року вчений залишає метушливий Лондон, та оселяється з родиною в сільській місцевості, подалі від постійного стресу, який почав позначатися на його самопочутті. Там він зміг рівномірно чергувати нетривалі проміжки зосередженої праці з прогулянками, читанням, сном та листуванням. Дарвін мав «пунктик» на листах, й обов’язково мусів відповісти на кожен отриманий лист, інакше повідомлення без відповіді могло залишити його без сну (варто зазначити, що Дарвіну пощастило жити до створення інтернету, інакше, із сучасними додатками для миттєвого спілкування, йому б довелося особливо важко…). Кінець робочого дня Дарвін оголошував словами «сьогодні я добре попрацював», і присвячував решту дня відпочинку та родині. Такий устрій життя зберігся без особливих відхилень на наступні 40 років життя.

Читайте про докладний опис щоденного розпорядку славетного науковця в перекладі «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.