Фридерик Шопен

Фридерик Шопен - видатний польський композитор та піаніст, вважається національним героєм Польщі
Ілюстрація з книги «Щоденні ритуали: так працюють митці»

1-го березня 2022 року виповнюється 212 років із дня народження видатного польського композитора та піаніста-віртуоза Фридерика Шопена.

У ранньому віці, навчаючись гри на фортепіано, Шопен не міг брати певні улюблені акорди, через закороткі дитячі пальці. Хлопчик вирішив розтягнути їх із допомогою власноруч виготовленого пристрою, який, незважаючи на сильний біль, носив вдень та вночі.

Шопен був сором’язливим, й із самого дитинства звик грати в темряві. Перед тим, як сідати за фортепіано, він завжди гасив усі свічки в кімнаті, а коли виступав на вечірках, просив, щоби під час гри в приміщенні було темно. За все своє життя Шопен зіграв перед великою аудиторією не більше тридцяти концертів, надаючи перевагу виступам на невеликих зібраннях у салонах заможних парижан.

Коли музикант жив у Парижі, він заробляв на життя уроками гри на фортепіано. Однак, через свою скромність, він не просив грошей, натомість його учні самі залишали оплату на камінній поличці, коли вчитель відвертався.

У Шопена були тривалі стосунки з Амандіною Дюпен (вона ж — баронеса Дюдеван, більш знана за псевдонімом Жорж Санд). Вони вперше познайомилися в гостях у Ференца Ліста, коли Шопену було 26 років, а їй — 32. Жінка славилася своїм сильним незалежним характером та епатажною поведінкою, і перше враження, яке Санд справила на витонченого музиканта, було з не найприємніших. Про це Шопен дав знати Лісту такими словами: «Що то за бридке маленьке створіння жіночої статі, ця Санд! І чи жінка вона взагалі? Я сумніваюся!» Тоді він ще не знав, що доля зведе його з цією «бридко жінкою» на цілих десять бурхливих років спільного життя.

Шопен із Санд часто проводили літо в її сімейному маєтку, де музикант, позбавлений будь-яких хатніх обов’язків, мав можливість компонувати без перешкод. Однак, навіть тоді компонування не давалося йому легко. Шопен бився над кожною нотою днями, а то й тижнями, намагаючись викласти на папері мелодію, яка бриніла в його голові. Творчі муки Шопена збереглися в записах самої Санд, з якими український читач вперше матиме змогу познайомитися в перекладі «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.