Вольфганг Амадей Моцарт

14-річний Моцарт, 1770 рік
14-річний Моцарт, 1770 рік

Він був наймолодшим із семи дітей, п’ятеро з яких померли в ранньому віці. Перший музичний досвід отримав у трьохрічному віці, спостерігаючи за грою старшої сестри та намагаючись самостійно відтворювати мелодійні звуки на фортепіано. З чотирьох років його почав навчати музики батько, а в п’ятирічному віці він вже сам компонував музичні твори. З шести років разом із сестрою та батьком він давав концерти для європейської аристократії, подорожуючи містами Європи. В Римі, двічі відвідавши виконання твору італійського композитора Грегоріо Аллергі “Помилуй мене, Боже” в Сікстинській капеллі, зміг відтворити музику в нотах з пам’яті, створивши таким чином першу у світі нелегальну копію музичного твору, який на той час суворо охоронявся Ватиканом.

Композитор, один із найгеніальніших музикантів-віртуозів, людина з феноменальним музичним слухом та пам’яттю – Вольфганг Амадей Моцарт, народився 27 січня 1756 року, за 35 років непростого життя написав понад 600 творів, та залишив неперевершений слід в культурній спадщині людства.

Моцарт також любив танцювати, грати в більярд, дуже любив тварин, особливо птахів. Він мав канарку, солов’я, собаку та коня для верхової їзди. Моцарт був схильний до “туалетного” гумору, який проявлявся в його листах, а також в кількох розважальних творах.

Геній та неперевершений музикант жив в шаленому ритмі віденського життя. Намагаючись себе прогодувати, Моцарт давав велику кількість уроків музики, виступав з концертами та брав участь у світських заходах із міськими меценатами, щоб бути ближче до аристократичних кіл. Поміж заходами та відвідинами своєї коханої Констанції він використовував рештки свого часу, денного та нічного, для компонування нових творів.

В українському перекладі “Щоденні ритуали: так працюють митці” розповідається про творчі будні Моцарта та інших геніїв минулого та сьогодення.

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.