Франц Шуберт

Франц Шуберт
Малюнок Йозефа Крихубера (1846)

Франц Шуберт – австрійський композитор, народився 31 січня 1797 року, ніколи не працював після обіду, за 31 рік життя залишив людству понад тисячу музичних творів, серед яких велика кількість камерної та літургійної музики, 600 пісень та 9 симфоній. Його твори витримали випробування часом та досі не втратили популярність. Донині вони залишаються найвідомішими взірцями класичної музики.

Свій перший шедевр – покладений на музику вірш Ґете «Гретхен за прядкою» – він написав у вільний від вчительської роботи час. Щоб прожити, він змушений був давати уроки музики, однак швидко відмовився від підробітку, хоча йому завжди бракувало грошей. Шуберт любив компонувати і не любив працювати, тому покладався на підтримку друзів та допомогу нечисленних (на той час) поціновувачів його творчості. Це дозволяло композитору повністю присвячувати себе музиці. Він описував це так: “Я компоную щоранку, і щойно я закінчив один твір, то одразу починаю інший”. Більшість з творів залишалися невідомими широкій публіці, однак рукописи поширювалися серед друзів та в колах шанувальників.

Більше подробиць про буденне життя Шуберта та інших грандіозних композиторів дізнайтеся з книги “Щоденні ритуали: так працюють митці“.

“Я компоную щоранку, і щойно я закінчив один твір, то одразу починаю інший”

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.