Герхард Ріхтер

Герхард Ріхтер
Герхард Ріхтер, Національна галерея Праги (© 2017 Jindřich Nosek)

9 лютого 2022 року святкує 90-річний ювілей Герхард Ріхтер — німецький художник скульптор та фотограф. Історія його життя надихнула режисера Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка на створення кінострічки «Робота без авторства», за основу якого було взято книгу Юргена Шрайбера «Художник із Німеччини. Герхард Ріхтер. Драма однієї родини.» (українською не видавалася).

Тітка Ріхтера, Маріанна Шьонфельдер, страждала на шизофренію та стала жертвою другої хвилі «Акції Брандт» — програми примусової стерилізації в нацистській Німеччині, введеної Гітлером із «метою запобігання народження дітей зі спадковими захворюваннями». Батько першої дружини Ріхтера був лікарем-гінекологом та високопоставленим чином СС, який брав безпосередню участь у реалізації програми. Він власноруч провів понад 900 примусових стерилізацій жінок, які вважалися «негідними для продовження роду», та був директором закладу в Дрездені, де 16 лютого 1945 року померла тітка Ріхтера. Багато років потому художник увіковічнив пам’ять про неї у своїй картині «Тітка Маріанна». Змальована зі старої родинної світлини, картина зображає Маріанну Шьонфельдер у 14-ти річному віці, яка тримає на руках свого маленького племінника, Герхарда Ріхтера.

Український трейлер фільму “Робота без авторства” (фільм номінований на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою та найкращу операторську роботу, 2019)

Художник народився в Дрездені 1936 року, тодішній Веймарській республіці, в 1951 поступив до Дрезденської академії мистецтв, а у 1961-му році, за два місяці до початку будівництва Берлінської стіни, разом із дружиною втік до Західної Німеччини, де продовжив навчання в художній академії Дюссельдорфа.

Він стояв у витоках «капіталістичного реалізму» — схожому на поп-арт напрямку живопису, яке виникло в німецькому мистецтві, як протиставлення соціалістичному реалізму. Назва була вперше використана на виставці робіт трьох художників на початку 1960-х років. Ріхтер малював серію полотен зі звичайних світлин, які за стилем перегукувалися із західним поп-артом, однак сам митець пояснював, що «хотів зробити щось таке, що не мало б нічого спільного з мистецтвом, композицією, кольором, мистецтвом, і взагалі.”

Вітраж Кельнського собору
Вітраж Кельнського собору (© Hel080808 | Dreamstime.com)

Роботи Ріхтера вважаються найдорожчими серед сучасних німецьких художників — у 2017 році він посів 220 місце серед 1000 найбагатших осіб, які проживають у Німеччині. Зараз митець живе та працює в Кельні. У місцевому соборі можна побачити одну з його робіт — вітраж, площиною 113 квадратних метрів та 20 метрів заввишки, встановлений у 2007 році в південному трансепті собору. Витвір складається з 11 500 однакових шматочків кольорового скла, випадково скомпонованих з допомогою комп’ютера. Кошти на оплату матеріалів та встановлення вітражу (приблизно 370 тисяч євро) надійшли від понад тисячі приватних пожертв, а сам художник відмовився від будь якої винагороди. Троє його дітей та третя дружина були хрещені в цьому соборі.

Історію про життєвий устрій Герхарда Ріхтера та інших творчих людей читайте в збірці «Щоденні ритуали: так працюють митці». Ви дізнаєтеся про секретну зброю, яка штовхає художника до творчості, як відбувається пошук ідеї, який у нього робочий розклад, та про багато інших цікавих фактів із повсякденного життя відомих митців минулого та сьогодення.

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.