Вінсент ван Гог

З п’ятнадцятирічного віку він почав працювати артдилером, оцінюючи і продаючи картини та репродукції. Своє ставлення до роботи він охарактеризував у листі до сестри: «Лише десята частина полотен створюється з віри в мистецтво». Він обурювався, що твори мистецтва сприймаються, як товар, і звинувачував роботодавців, що торгівля картинами є організованою злочинністю.

Рання робота Вінсента ван Гога в приглушених тонах
Рання робота Вінсента ван Гога: «Біднота та гроші», 1882.

Сам він почав малювати з 27-ми років, і був самоучкою. У своїх перших роботах він використовував неяскраві приглушені кольори, у яких відтворював життя бідноти й суворі реалії людського існування. Пізніше художник став малювати і в яскравих барвах, які і зробили його картини такими впізнаваними.

За життя його вважали божевільним та невдахою. Він хворів та страждав, морально та фізично, сусідські діти кидали в нього камінням і обзивали дурнем, а жителі хотіли якнайшвидше позбутися небажаного сусіда й заперти його в божевільню. Малювання «в німому шаленстві» стало його єдиною розрадою та втечею від усіх страждань.

Людство його завжди пам’ятатиме, як трагічного генія, у якому уособлюється образ божевільного «бідного художника». Сьогодні його картини вважаються одними з найдорожчих у світі. Найбільша колекція творів художника зібрана в амстердамському музеї його імені.

30 березня 1853-го року — день народження Вінсента ван Гога, одного із найвпливовіших та найвідоміших митців за всю історію образотворчого мистецтва Західної цивілізації.

Читайте про епізоди «шаленої праці» ван Гога з його власних листів до брата Тео у збірці оповідань про творчих людей «Щоденні ритуали: так працюють митці».

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.