Бальтус

Бальтус
Бальтус вдома, 1996 (автор: Damian Pettigrew)

29 лютого 1908-го року народився Бальтус, він же — самопроголошений граф Клоссовскі де Рола — французький художник польського походження, відомий створенням сповнених магічного еротизму образів дівчат-підлітків.

Упродовж 80-ти років творчої діяльності цей митець працював в усіх традиційних жанрах образотворчого мистецтва, відкидав усталені жанрові норми та наполягав, що картини «мають бути побачені, а не тлумачені». Бальтус став одним із кількох митців, чия робота була представлена на постійній експозиції в Луврі ще за життя автора (йдеться про картину «Діти» 1937-го року, яку музей отримав з особистої колекції Пікассо).

Дитинство художника пройшло в насиченому творчою атмосферою оточенні серед відомих митців, які часто гостювали вдома в Клоссовських. Після розлучення мати забрала малого Бальтуса та його старшого брата жити до Женеви. Її коханець, поет Райнер Рільке, був настільки вражений талантом хлопця, що допоміг дванадцятирічному юнаку видати свою першу книжку-альбом — мальовану історію про хлопчика, від якого втекла його улюблена кішка Міцу. Книжка містила сорок малюнків, а передмову до неї написав сам Рільке.

Діти (Бальтус, 1937)
“Діти” (Бальтус, 1937)

Згодом до кола друзів, знайомих та поціновувачів Бальтуса увійшли Пабло Пікассо, Антуан де Сент-Екзюпері, Хуан Міро, Альберт Камю, Федеріко Фелліні та чимало інших творчих діячів того часу. Після кількох міжнародних виставок Бальтус зажив слави містичного художника — він уникав надавати будь-які подробиці про себе, плекаючи образ таємничого митця. Перед ретроспективною виставкою своїх робіт у британській галереї «Тейт» 1968-го року в надісланій телеграмі він застеріг кураторів: «Жодних біографічних деталей! Почніть так: Бальтус — художник, про якого нічого нікому не відомо. А тепер, поглянемо на картини. З повагою, Б.”

Художник вів витончене аристократичне життя, любив котів та останні 40 років життя захоплювався східною культурою, зокрема — японським образотворчим мистецтвом. У Японії він також знайшов супутницю свого життя, молодшу за нього на 37 років Ідету Сетцуко, з якою одружився 1967-го року та прожив до самої смерті (Бальтус помер у 93-річному віці, на його похороні були присутні зокрема президент Франції Жак Ширак та співак гурту U2 Боно).

Яким був час творчості, яких ранкових ритуалів дотримувався художник, що саме мало вирішальне значення, чи малюватиме він цього дня, а також про моменти найвищої насолоди — читайте в збірці «Щоденні ритуали: так працюють митці“.

Подібні статті

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.